tiistai 28. heinäkuuta 2009

Venäjä ketkuilee itseään irti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta
Jo useiden vuosien ajan venäläiset – erityisesti tshetsheenit – jotka ovat joutuneet Venäjän "terrorisminvastaisten" operaatioiden uhreiksi,  ovat hakeneet itselleen ja perheilleen oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Ihmisoikeustuomioistuin toimiin toimii osana Euroopan neuvostoa. Venäjä häviää näistä tapauksista suunnilleen 95 prosenttia ja on kiltisti maksanut tuomioistuimen uhreille määräämät vahingonkorvaukset. Vuonna 2008 Venäjä maksoi miljoonia euroja kompensaatioita ihmisoikeusrikoksistaan. Maa ei kuitenkaan ole toteuttanut tuomioistuimen vaatimuksia ihmisoikeusrikosten lopettamisesta, niiden huolellisesta tutkimisesta ja syyllisten tuomisesta oikeuden eteen. Tämä saattaa johtaa siihen, että maa menettää paikkansa Euroopan neuvostossa, mutta nyt on lamppu syttynyt Kremlin päässä.


Heinäkuussa Venäjän hallitus julkisti uuden lain. Sitä käyttäen samaiset "terrorisminvastaisten" operaatioiden uhrit saavat hakea korvauksia Venäjän oikeuslaitoksen kautta. Ei ole kuitenkaan mitään takeita siitä, että Venäjän tuomioistuimet hyväksyvät uhrien tapaukset käsittelyynsä tai myöntävät vastaavia korvauksia kuin eurooppalaiset vastineensa. On myös olemassa pelko, että käsittelyajat pitenevät ja viranomaiset kasaavat uhrien päälle paineita tapaustensa pois vetämiseksi. Lisäksi on oletettavaa että tapaukset, jotka on jo viety Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, tullaan palauttamaan Venäjän oikeusistuimiin. 


Lyhyesti sanoen uuden lain käyttöönotolla saadaan estettyä tiedon levitys koskien Pohjois-Kaukasiassa vallalla olevaa rankaisemattomuuden ilmapiiriä ja laittomuuksia, joilla vahingoitetaan erityisesti ihmisoikeuksia. Strasbourgissa sijaitseva ihmisoikeustuomioistuin oli viimeisin keino välittää maailmalle tietoa tshetsheeneihin kohdistuvista laittomuuksista ja heidän kurjasta tilanteestaan.


Lue koko artikkeli täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.