tiistai 16. kesäkuuta 2009

GATAJEVIT AHDINGOSSA LIETTUASSA JA TSHETSHENIASSA
 


Zhima Dittin edustajat tapasivat Malik Gatajevin ja tämän Liettuassa asuvat kasvattilapset heinäkuussa 2008.Hadizhat ja Malik Gatajev ja heidän adoptoimiensa lasten tilanne Liettuassa on mutkistunut entisestään. Viime vuoden lokakuussa Hadizhat ja Malik pidätettiin, syytteinä oli tuolloin muun muassa rahankiristys, kasvattilasten pahoinpitely ja myöhemmin lisäksi lasten salakuljetus. Tilanteen kärjistymiseen ovat ovat mitä ilmeisimmin vaikuttaneet aikuisiksi Gatajevien perheessä varttuneiden lasten erimielisyydet vanhempiensa kanssa muun muassa vapaa-ajan vietosta ja tshetsheenien ja länsimaiden kulttuurieroista.  
Pidätettyinä ollessaan Gatajevit pidettiin tiukasti ulkopuolisten kontaktien ulottumattomissa, eivätkä he saaneet tavata muita kuin lakimiehiään. Perheen ystäviä ja muita apuun tulleita ahdisteltiin ja uhkailtiin, heidän taloihinsa tehtiin kotietsintöjä ja tietokoneita takavarikoitiin. Todistajina toimineiden lasten lausuntoja on saatu kyseenalaisin keinoin ja niitä on myös vääristelty. Kaiken kaikkiaan oikeusprosessissa on ollut merkittäviä puutteita. 

4. kesäkuuta 2009 Hadizhat ja Malik Gatajev tuomittiin kymmenen kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin "perheen sisäisestä despotismista". Tuomitut vapautuvat elokuussa. Heidän tukijansa eri puolilla Eurooppaa ovat järkyttyneitä Liettuan oikeuslaitoksen ja erityisesti syyttäjän toimista ja paikoin epäammattimaiselta vaikuttaneesta käytöksestä. Sekä Gatajevia että näiden adoptoimia lapsia on prosessin kuluessa useasti uhattu karkottamisella takaisin Tshetsheniaan. Paluu Tshetsheniaan vaarantaisi sekä Hadizhatin, Malikin että Liettuassa hyvään toipumisen alkuun päässeiden lasten terveyden ja tulevaisuuden. 

Perhettä Liettuassa tukenut saksalainen Kaukasuskinder-järjestö on vetänyt pois suurimman osan rahoituksestaan. Gatajevien alaikäisistä lapsista suurin osa on sijoitettu Vilnan SOS-kylään. Kaukasuskinderin mukaan Gatajevien Groznyissa sijaitsevassa Rodnaja Semja -talossa ei enää olisi lapsia, joten Rodnaja Semjata tukenut Cap Anamur -järjestö vetäytyi tukijoukoista. Groznyin-talossa asuu kuitenkin yhä viisitoista 2–18-vuotiasta lasta, joita hoitaa tällä hetkellä yksinään Malikin sisko Madina. He ovat suurissa taloudellisissa vaikeuksissa Cap Anamurin taloudellisen tuen loputtua. Heiltä puuttuu rahaa ruokaan, vaatteisiin ja muihin perustarpeisiin. Jos talo joudutaan sulkemaan, lapset ovat vaarassa päätyä takaisin kadulle.
Lisähuolta Madina Gatajevalle on aiheuttanut Itävallassa asuva tshetsheeni, joka on kirjelmöinyt Gatajevien tilanteesta muun muassa Tshetshenian pääsyyttäjänvirastoon ja tasavallan lasten koulutuksesta vastaavaan elimeen. Nämä ovat uhanneet sulkea Rodnaja Semjan. Muutama venäläinen ihmisoikeusjärjestö on kuitenkin aloittanut neuvottelut tshetsheeniviranomaisten kanssa asian järjestämiseksi lasten kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi Gatajevien tukijat Liettuassa keskustelevat Cap Anamurin edustajan kanssa tuen jatkamisesta Rodnaja Semjalle. 


http://gataevs.weebly.com/

Tapauksesta on uutisoinut mm. YLE.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.