tiistai 2. kesäkuuta 2009

Venäläistoimittaja Jelena Maglevannaja hakee turvapaikkaa Suomesta


Volgogradilaisen Svobodnoje Slovo -sanomalehden toimittaja Jelena Maglevannaja on hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta. Maglevannaja on joutunut Venäjällä häirinnän ja uhkailujen kohteeksi kirjoitettuaan maan vankiloissa tapahtuvasta kidutuksesta. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa ja keskittynyt artikkeleissaan erityisesti tshetsheeneihin Venäjällä kohdistuvaan vainoon.

Maglevannaja tietää, että venäläisenä hänen on erittäin vaikea saada Suomesta oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Siitä huolimatta hän teki päätöksen hakea turvaa Suomesta. Keskiviikkona 3.6.2009 Suomessa vierailevan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin hallinto ei kykene takaamaan kaikkien kansalaistensa – erityisesti toimittajien ja aktivistien – turvallisuutta, vaikka Suomen maahanmuuttoviranomaiset juuri tuolla perustelevat venäläisten negatiivisia turvapaikkapäätöksiä.

27-vuotias Jelena Maglevannaja tuomittiin 12. toukokuuta kunnianloukkauksesta 200 000 ruplan (4 600 euron) sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja pitää tuomiota vääränä ja pitää kiinni artikkeleissaan esitettyjen tietojen todenperäisyydestä.

Maglevannaja, joka osallistui 25.–26.5.2009 Helsingissä pidettyyn Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin seminaariin, on nostanut julkisuuteen erityisesti syyttömänä tuomitun ja kidutetuksi joutuneen tshetsheenin Zubair Zubairajevin tapauksen. Muun muassa Amnesty International ja World Organisation Against Torture kampanjoivat Zubairajevin puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.