keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Tiedote koskien tshetsheenidelegaation vierailua Suomeen

Suomi isännöi Tshetshenian hirmuhallinnon edustajia

Suomessa vierailee tällä viikolla edustajia Tshetshenian parlamentista ja paikallishallinnosta. Vierailun käytännön järjestelyistä vastaa Suomen Kuntaliiton tytäryhtiö Finnish Consulting Group. Vierailu on osa Euroopan neuvoston paikallishallinto- ja demokratiahanketta. Tshetsheenidelegaation vierailusta on ollut hyvin vaikea saada tietoa. Asiaa kommentoineet tahot eivät pidä vierailua poliittisena, mutta Tshetshenian rikollisen hallinnon edustajien isännöiminen on poliittinen teko. Suhteita on ylläpidettävä myös kansalaisiaan sortaviin maihin, mutta tietyt tosiseikat on syytä pitää mielessä tämänkaltaisia vierailuja järjestettäessä.

Tshetsheenivieraat edustavat presidentti Ramzan Kadyrovin sortohallintoa, joka pitää Tshetsheniaa rautaisessa otteessaan. Nimettömiiin ilmiantoihin perustuvat pidätykset ja tekaistuihin syytteisiin ja todisteisiin nojaavat tuomiot, joita langetetaan kidutuksen avulla saatujen todistajanlausuntojen perusteella, ovat yleisiä. Uhkailu ja väkivalta kohdistuu myös niihin, jotka vaativat oikeutta kadonneille tai pidätetyille. Tuhannet tshetsheenit ovat paenneet Kadyrovin hallinnon mielivaltaisia toimia Eurooppaan.

Tshetshenian nykyhallinto haluaa luoda tasavallasta kuvan rauhan ja hyvinvoinnin tyyssijana. Kadyrovin lähettiläät kiertävät Euroopassa kertomassa maasta tarinoita, joilla yritetään houkutella tshetsheenipakolaisia palaamaan. Eurooppaa ei liiemmin kiinnosta, että näillä matkoilla on kytköksiä tshetsheenipakolaisten murhiin. Viime tammikuussa Itävallassa ammuttiin Kadyrovin entinen henkivartija Umar Israilov, joka väitti nähneensä Kadyrovin itsensä kiduttavan ja tappavan vastustajiaan ja joka oli nostanut kanteen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Kadyrovia vastaan. On myös syytä pelätä, että näillä vierailuilla yritetään vaikuttaa Euroopan jo ennestään kiristyneeseen turvapaikkapolitiikkaan tshetsheenipakolaisia kohtaan.


Me allekirjoittaneet paheksumme maamme osallistumista toimiin, jotka pönkittävät presidentti Ramzan Kadyrovin luomaa vilpillistä kuvaa Tshetsheniasta. Me häpeämme, että Suomi ojentaa auttavan kätensä räikeisiin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneen hallinnon edustajille. Tämän rikollisjoukkion läsnäolo Suomen maaperällä, vieläpä kansanedustuslaitoksemme istuntosaleissa, tahraa maineemme demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavana maana. Kadyrovin hallinnon edustajien paikka on oikeusistuimessa.

Helsingissä, 12.5.2009

Anu Harju
Kerkko Paananen
Teemu Matinpuro
Oksana Tshelysheva

Lisätiedot:
050 358 1441
pienipuu.blogspot.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.